Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Sokakta ucuzcu istilası

26 Kasım 2012 Pazartesi::

Devir tasarruf devri olunca ucuza alışverişin adresi discount sektörü yeni oyuncuların akınına uğradı.

Yazı Boyutu : A A A A

Devir tasarruf devri olunca ucuza alışverişin adresi discount sektörü yeni oyuncuların akınına uğradı. Komşu, Yeny World, Gri Ucuz gibi yerel markalar atağa geçti.

Gıda perakendeciliğinde rekabet ‘ucuz’a döndü. Türk tüketicisinin yıllar önce BİM sayesinde tanıştığı discount (indirimli market) pazarı, son dönemde Ülker , Anadolu , Ciner gibi büyük grupların da bu alana yatırım yapmasıyla iyice hareketlendi. 15 milyar liraya ulaşan discount pazarında yerel marketler de açtıkları yeni discount zincirleri ile pay kapma yarışına girdi. Onurex, Hakmar Ekspres, Adesem, PİYU, Çağrı Semt, Gri Ucuz Satış, Yeny World Discount ve Komşu tüketicilerin yeni discount adresleri.

BİM örnek oldu
Türkiye’de discount formatının bu kadar büyümesinin arkasında yatan en önemli neden ise BİM’in sağladığı başarı. Bunun yanında özellikle büyükşehirlerde büyükmetrekareli mağaza açmak için uygun arsaların azalması da yatırımcıları bu alana yönlendirdi.

RetailTürkiye’nin verilerine göre bugün 15 milyar lira büyüklüğe ulaşan discount zincirler 9 bin noktaya ulaştı. Sektörün gıda perakendeciliğinden aldığı pay ise yüzde 15’e yükselmiş durumda. Ortakalan.com.tr’nin hazırladığı son 1 yılda en fazla mağaza açan market zincirleri sıralamasına bakıldığında büyüme oldukça net görülüyor. Buna göre son bir yılda ençok mağaza açan 10 marka sıralamasında 403 mağaza ile A101, 300 ile BİM, 166 ile Diasa ilk sıralarda yer alıyor.
Perakende uzmanı Rauf Arditti’ye göre bu sektöre olan yatırımların artmasındaki en büyük neden maliyetlerin düşük olması. Bugün 500 metrekarelik bir süpermarketin kuruluşu için yaklaşık 1 milyon lirayı gözden çıkarmak gerekirken, discount mağaza açmanın maliyeti 60 bin liradan başlıyor. Özellikle nakit akışını hızlandırmak isteyen firmaların bu konsepte yöneldiğini belirten Arditti, “Bugün gıda perakendeciliğinde kârlılık oldukça düştü. Maliyetler çok yükseldi. Bu alanda önümüzdeki dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli konu lojistik. Çünkü bu sistemin temel mantığı lojistiğe yatıyor. Özellikle yerellerin büyüme aşamasında bu lojistiği sağlayamaması sektörde sıkıntılara yol açabilir” dedi.

Türk tüketicisinin discount formatını benimsediğini belirten İstanbul Perder Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Biçen, “Özellikle fiyata duyarlı olan Türk tüketicisi için bu format çok çabuk tutuldu. BİM’in başarısı da süreci tetikledi. Yine Ülker grubunun Şok’u alarak bu sektöre girmesi yatırımcıları harekete geçirdi. Tüm dünyada Çin haricinde hipermarket formatları artık küçülüyor. İnsanlar evlerine yakın olan küçük mağazaları tercih ediyor. Yine yatırım maliyetindeki düşük olması bu konseptin artmasında önemli bir etken” diye konuştu.

1995 yılında kurulan ve Türk tüketicisini discount ile tanıştıran BİM, pazarın yarısından fazlasını elinde bulunduruyor. Almanya’da faaliyet gösteren Aldi ve Lidl örneğini Türkiye’ye BİM’le getiren Aziz Zapsu, bu alandaki gelişmeyi ilk görenlerden. BİM’i sattıktan sonra A101’leri kuran Zapsu, daha sonra bu zinciri de sattı.

Kulislerde Zapsu’nun yeniden bu alana girmek için birçok yerel discount zinciri ile görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Bu sektördeki gelişmeyi tetikleyen diğer bir etken ise büyük üretici grupların kendi ürünlerine yeni satış kapıları açmak için bu alana yaptığı yatırımlar oldu. Bunlar arasında da Ülker’in Şok’u satın alması ile Anadolu Grubu’nun Ekomini’si dikkat çekti.

Kaynak: Sevgi Sayar / Radikal , Link : www.radikal.com.tr

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.